Groene thee is een van de oudste dranken ter wereld, met een geschiedenis die al zo’n 5000 jaar teruggaat. Met name in China en Japan wordt veel groene thee gedronken en men denkt dat dit bijdraagt aan een gezond en lang leven.
Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof.
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten waaronder hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie.
Lactoferrine is een zeer veelzijdige (voedings)stof. Naast antimicrobiële en weerstand verhogende eigenschappen heeft lactoferrine onder meer immunomodulerende, ontstekingsremmende, antioxidatieve, antiallergische, wondhelende, botopbouwende, ontgiftende, kankerremmende, vaatverwijdende, neuroprotec ...
Voldoende inname van vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen (zien bij lage lichtintensiteit), de genexpressie, celdeling en celdifferentiatie, kwaliteit van de slijmvliezen en epitheelweefsel (wondheling), groei en ontwikkeling, voortplanting, longfunctie, antioxidantstatus en een goede ...
De aromatische specerij saffraan wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. Saffraan wordt vanwege haar kostbaarheid wel het ‘rode goud’ genoemd.
Lignanen zijn fyto-oestrogenen die door raffinageprocessen veelal verwijderd worden uit voedingsmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat lignanen o.a. prostaatvergroting helpen te voorkomen.
Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking; tumorcellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven. Salvestrolen ...
Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere vetoplosbare antioxidanten zoals tocoferolen (vitamine E) en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne).
In Oost- en Zuid-Azië (met name China, Japan en India) is van oudsher bekend dat regelmatige consumptie van groene thee bijdraagt aan een gezond en lang leven. Groene thee wordt al 5000 jaar bereid uit de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis), aanvankelijk voor gebruik als geneesmiddel ...
Zes casussen vormen nieuwe aanwijzingen dat voeding, en met name voeding die voortbouwt op de unieke eigenschappen van CYP1B1 en salvestrolen, een zeer gunstige uitkomst voor mensen met kanker kan teweegbrengen.
Een wetenschappelijk artikel over de vele gezondheidseffecten van curcumine, maar ook de problemen omtrent opneembaarheid en hoe dit wordt opgelost met SLCP.
Salvestrolen zijn natuurlijk voorkomende, metabolisch actieve stoffen die werken als anti-kanker prodrugs wanneer ze metabolisch geactiveerd worden door het Cytochroom P450 enzym, CYP1B1. Het zijn fytoalexinen en worden als zodanig geïnduceerd als respons op pathogenen. Als fytoalexinen vallen ze ni ...
In vervolg op prebiotica, probiotica en synbiotica staan postbiotica steeds meer in de belangstelling. Postbiotica kunnen zowel preventief als therapeutisch worden ingezet.
Een te lage cholinestatus verstoort onder andere de vetstofwisseling en bevordert insulineresistentie. Het is cruciaal tijdens de zwangerschap en voor de ontwikkeling van het kind en beïnvloedt de gezondheid op latere leeftijd.
Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken.
Voor de mitochondriale ATP-productie zijn zowel ubiquinol als ubiquinon (ubichinon) belangrijk: ubiquinol is de gereduceerde vorm van co-enzym Q10 en fungeert als electronendonor; ubiquinon is de geoxideerde vorm van co-enzym Q10 en fungeert als electrone
‘Fyto-‘ is afgeleid van het Griekse ‘phytos’, wat ‘plant’ betekent. Fytonutriënten of fytochemicaliën zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Deze termen refereren aan chemicaliën (stoffen) die mogelijk invloed hebben op de gezondheid, maar niet worden gezien als essentiële ...
De Ginkgo biloba of Japanse notenboom, oorspronkelijk afkomstig uit Centraal China, is de oudste levende boomsoort op aarde (circa 300 miljoen jaar) en wordt daarom een levend fossiel genoemd. De naam is afkomstig van het Chinese woord sankyo of yin-kuo, dat heuvel abrikoos of zilver fruit betekent, ...
Jodium of jood is een scheikundig element met symbool I en atoomnummer 53 en behoort tot de groep van de halogenen* ofwel zoutvormers zoals fluor, chloor en broom.
Bij een (nieuwe) virusziekte is het belangrijk te streven naar een krachtig en evenwichtig immuunsysteem. Verschillende essentiële voedingsstoffen en de plantaardige stof quercetine kunnen de weerbaarheid tegen COVID-19 verhogen.
Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol(subgroep stilbenoïden) dat in plantenfungeert als fyto-alexine: een beschermendestof die planten maken in reactieop stressoren z
Zink is een essentiële voedingsstof voor de mens. Door het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname binnen enkele weken leiden tot gezondheidsproblemen.
Traditionele toepassingen van boswellia zijn onder meer reumatische aandoeningen, intestinale ontstekingen, astma, geelzucht, wonden en abcessen, trombose(preventie), luc
Met het toenemen van de leeftijd krijgen veel mannen te maken met typische mannenkwalen: gezondheidsklachten door afname van de testosteronproductie (waaronder vermoeidheid, depressie, libidodaling, impotentie en afgenomen vruchtbaarheid).
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten.
Dit artikel geeft een overzicht van belangrijke (sterk overlappende en interacterende) factoren die bijdragen aan het ontstaan en voortduren van post-covid. Ze bieden goede aanknopingspunten voor orthomoleculaire suppletie.
De gezondheid van de mens wordt niet alleen bepaald door onze organen en cellen, maar hangt nauw samen met de micro-organismen die in en op ons lichaam leven.
De belangrijkste functie van het spijsverteringskanaal (van mond tot anus) is de inname en vertering van voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen.